Simaság
pszichiátriai betegek otthona
korszerűsítése és bővítése

TIOP-3.4.2-11/1-2012-0265

A kórházról

 

Az „Önkormányzati Kórház Sárvár”, mint intézmény 1996. december 31-én jött létre a Sárvári Önkormányzati Kórház és a Simasági Pszichiátriai Intézet megszüntetésével, a két érintett önkormányzat által intézményfenntartó társulás létrehozásával.

 

Az egészségügyi miniszter 2007. április 1-től megszüntette az Intézményben az aktív ellátást. Azóta a kórház a Sárvári telephelyen részben rehabilitációs, részben krónikus ellátást nyújtott 139 ágyon, illetve továbbra is végzi a járóbeteg szakellátások működtetését 21 szakmában, a Simasági telephelyen pedig 62 ágyas pszichiátriai rehabilitációt működtet.

 

2007. október 1-jétől a kórház egynapos műtéti ellátó egységet is üzemeltet hat szakterületen: általános sebészet, nőgyógyászat, traumatológia, gastroenterológia, kézsebészet, ortopédia.

 

2009-ben komoly beruházások megvalósítása kezdődött meg, melynek eredményeként a kórház teljesen megújult:

 

• a TIOP 2.1.3. eredményeként megújult a járóbeteg ellátás területén a teljes eszközpark, illetve a tárgyi feltételek (építészet és orvostechnológia) korszerűsítésére került sor.

 

• a NYDOP 5.2.1 projekt befejezését követően egy új, három szintes épületben és a meglévő épületszárnyban összesen 139 ágyon korszerű szolgáltatást az intézmény, rehabilitációs és krónikus ágyakon, illetve az ápolási osztályon. Az újonnan felépített rehabilitációs tömb korszerű, új bútorokkal van felszerelve, valamennyi kórterem rendelkezik vizesblokkal, a rehabilitációhoz szükséges eszközök rendelkezésre állnak, a tornaterem, a hydroterápiás tevékenységnek helyet adó helység, a fizioterápiás helység mind kialakításában, mind felszerelésében minden igényt kielégít.

 

• a krónikus belgyógyászati ellátás 2, illetve 3 ágyas kórtermekben történik, 2012 januárjától az elvégzett átalakítások révén XXI. századi körülmények vannak.

 

• az ápolási osztály komfortosítására 2012. márciusában került sor.

 

A kórház simasági telephelyén, 62 ágyon pszichiátriai rehabilitációs ellátás folyik. Több évtizedes hagyományoknak megfelelően az osztályra általában a súlyos pszichiátriai betegségben szenvedők kerülnek, gyakran nehezen kezelhető szervi betegségekkel. A betegek több mint 50 százaléka skizofrénia, 17 százaléka alkoholos zavar, továbbá organikus zavar, paranoid zavar, depressziós zavar miatt kerül az osztályra.


Szintén a kórház simasági telephelyén van a Pszichiátriai betegek szociális otthona 40 férőhellyel, ahova az önmaguk ellátására nem vagy csak folyamatos segítséggel képes személyek kerülnek. Az ellátottak körébe azon 18. életévüket betöltött krónikus pszichiátriai betegek tartoznak, akik az ellátás időpontjában nem veszélyeztető állapotúak, akut gyógyintézeti kezelést nem igényelnek és egészségi állapotuk, valamint szociális helyzetük miatt önmaguk ellátására sem képesek. 2015. májusában fejeződött be a TIOP-3.4.2-11/1-2012-0265 számú pályázat. A projekt során a Pszichiátriai betegek szociális ellátását szolgáló két épület –mintegy 1.255 m2 alapterületű ingatlan– korszerűsítése és a jelenlegi 40 férőhely további 10 férőhellyel történő bővítése valósult meg. A projekt megvalósításának köszönhetően az otthonban élő pszichiátriai betegek részére egy színvonalasabb, magasabb életminőséget biztosító környezet került kialakításra.

Szent László Kórház

9600 Sárvár, Rákóczi u. 30.
Telefon: +36-95/523-000
Fax: +36-95/523-010
E-mail: korhaz@korhazsarvar.hu

Igazgatóság

Főigazgató: Vancsura Miklós
Gazdasági igazgató: Imre Tímea
Orvosigazgató: Dr. Niklai Erzsébet
Ápolási igazgató: Gécziné Bődi Henrietta

Szakmai vezető:
Dr. Magyar Rezső
Tel.: +36-30/937-8257

Betegjogi képviselő:
Farkas M. Mariann
Tel.: +36-20/489-9617